Acropolis Rally of Greece 2018, European Rally Championship 2018, Podium, June 3, 2018, Lamia, Greece. Photo by: Nikos Mitsouras / Reporter Images

Θυμάστε την εποχή που ξυπνούσαμε χαράματα και παίρναμε τα βουνά για να ακούσουμε και να δούμε τα θηρία του wrc να διασχίζουν τις Ελληνικές αναβάσεις?
Ε ξεχάστε αυτή την εποχή για πάντα…

Με μεγάλη μας έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση της Ομαε για το Ράλλυ Ακρόπολις που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες και ενώ θα περιμέναμε η Ομοσπονδία να απολογηθεί για τα όσα οδήγησαν στο να χαθεί ο πιο ιστορικός αγώνας που έγινε στην Ελλάδα, αντίθετα αυτό που διαβάζουμε είναι μια ανακοίνωση που ρίχνει την ευθύνη σε όλους τους άλλους…

Πάμε λοιπόν να αποκρυπτογραφήσουμε την ανακοίνωση και να δούμε τι πραγματικά λέει σε απλά καθημερινά Ελληνικά, αφαιρώντας τις ωραίες λέξεις και τις ανακρίβειες που έχει η ανακοίνωση:
OMAE:
Το 2019 θα είναι έτος ανασύνταξης για το Ράλλυ Ακρόπολις, καθώς η ΟΜΑΕ από κοινού με το Eurosport κατέληξαν στην απόφαση να μην διεξαχθεί ο αγώνας την επόμενη χρονιά. Η απόφαση είναι αποτέλεσμα της επιτακτικής, πλέον, ανάγκης να τεθούν υγιείς -οικονομικές και θεσμικές- βάσεις για το Ράλλυ Ακρόπολις, ώστε το 2020 να επιστρέψει στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλλυ – κάτι για το οποίο υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία με τον Promoter του ERC.

Mετάφραση:
Χρωστάμε λεφτά στο eurosport από τα 2 τελευταία χρόνια διοργάνωσης του Ράλλυ και μας είπαν ότι είμαστε θεσμικά και οικονομικά απαράδεκτοι και ότι μας απαγορεύουν να κάνουμε τον αγώνα το 2019… ΑΝ ξεχρεώσουμε και γίνουμε θεσμικά σωστή ομοσπονδία βλέπουμε από το 2020…

OMAE:
Με πλήρη συναίσθηση της σημασίας και της Ιστορίας του Ράλλυ Ακρόπολις για τον ελληνικό μηχανοκίνητο αθλητισμό, και τους χιλιάδες φίλους του, η συγκεκριμένη απόφαση ήταν εξαιρετικά δύσκολη για την ΟΜΑΕ – όμως και αναγκαία για να οικοδομηθεί το σταθερό υπόβαθρο που απώλεσε, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης της χώρας μας, ο «εθνικός μας αγώνας».

Μετάφραση:
Ξέρουμε ότι είστε χιλιάδες και θα μας κράξετε, αλλά η μόνη δικαιολογία που έχουμε είναι ότι φταίει η οικονομική κρίση(Παρότι είχαμε πολλούς χορηγούς και χρήματα υπήρχαν στα ταμεία) και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι επίκληση στο συναίσθημα μήπως και σας συγκινήσουμε.

ΟΜΑΕ:
Πέραν του ότι κάλυψε το 2015 -για να διασώσει το Ακρόπολις εκείνης της χρονιάς- το υπέρογκο βάρος που αφορούσε στη δέσμευση του τότε υφυπουργού Αθλητισμού για την πληρωμή του παραβόλου του αγώνα, η ΟΜΑΕ έκτοτε επωμιζόταν τις ζημίες που παρουσίαζε, κάθε χρόνο ανεξαιρέτως, το οικονομικά ελλειμματικό Ράλλυ Ακρόπολις. Και, επιπλέον, αναγκαζόταν να αναλαμβάνει με ίδιες δυνάμεις τη διοργάνωση του αγώνα και όχι με «εξωτερικούς συνεργάτες» – επιβαρύνοντας, έτσι, υπέρ το δέον, τα κορυφαία στελέχη της που έτσι κι αλλιώς προσέφεραν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.

Μετάφραση:
To 2015 το eurosport μας χάρισε το παράβολο του αγώνα(300.000ευρω) και παρόλα αυτά αποτύχαμε να βγάλουμε το κόστος της διοργάνωσης. Από τότε και μετά το Υπουργείο δεν μας έδωσε καμία επιδότηση γιατί το κράτος ήθελε οικονομική διαφάνεια και εμείς αρνηθήκαμε να γίνει έλεγχος στα οικονομικά της Ομοσπονδίας. Φυσικά εσείς αυτό δεν το ξέρετε οπότε θα τα ρίξουμε στο κράτος…

ΟΜΑΕ:
Η κρισιμότατη συμβολή των συνδιοργανωτών μας -της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Λαμιέων-, όπως επίσης και των χορηγών μας ΕΚΟ και SEAJETS, εξασφάλιζε την ορθή και επιτυχημένη διοργάνωση του αγώνα, καθώς και τις υποχρεώσεις προς τον Promoter. Σε καμία περίπτωση, όμως, η ΟΜΑΕ δεν είναι αυτή που θα επιβαρύνει τους συνδιοργανωτές και χορηγούς του αγώνα με βάρη που δεν τους αναλογούν.
Τα βάρη αυτά δεν θα είχαν δημιουργήσει το υφιστάμενο ασθενές οικονομικό υπόβαθρο του Ράλλυ Ακρόπολις αν οι υπόλοιποι φορείς, που είχαν διαδοχικά δεσμευθεί για την υποστήριξη του αγώνα τα τελευταία τέσσερα έτη, κάλυπταν τις σαφείς δεσμεύσεις τους – κάτι που, μέχρι σήμερα, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν έχει συμβεί.

Μετάφραση:
Είχαμε και μεγάλους χορηγούς και στήριξη από περιφέρειες και δήμους και παρόλο που πήραμε τα λεφτά δεν καταθέσαμε ποτέ οικονομικό απολογισμό για αυτά τα χρόνια και κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι όντως τα πήραμε… Άρα μπορούμε να σας πούμε ψέμματα ότι δεν μας πλήρωσαν και να τους εκθέσουμε όλους… Σιγά… Τι θα μας κάνουν? Μήνυση?

ΟΜΑΕ:
Η σημασία της έλλειψης ισχυρού κρατικού υποστυλώματος του Ράλλυ Ακρόπολις πολλαπλασιάζεται αν αναλογιστεί κανείς πως χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και πιο σαφές ότι ένας διεθνής αγώνας αυτοκινήτων, σε πρωταθλήματα μεγάλης εμβέλειας και παγκόσμιας προβολής, δεν μπορεί να υπάρξει δίχως τη συμμετοχή της ύψιστης διοίκησης του κράτους που τον ζητά και τον διοργανώνει. Με λίγα λόγια, η ανάληψη ενός κορυφαίου αγώνα Ράλλυ έχει ήδη μετατραπεί αποκλειστικά σε αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης, με σαφές και ορατό αντάλλαγμα την προβολή της χώρας σε όλο τον κόσμο – με όλα τα πολιτισμικά και τουριστικά οφέλη που αυτή αποφέρει.

Μετάφραση:
Aν θέλετε να γίνει Ακρόπολις να πληρώσετε εσείς, να πληρώσει το κράτος και οι φορολογούμενοι, εμείς σαν ομοσπονδία θα συνεχίσουμε να κρύβουμε από το κράτος τα οικονομικά μας, θα παίρνουμε χορηγούς για πάρτι μας και θα αρνούμαστε τις επιδοτήσεις του κράτους ώστε να μπορούμε να τα ρίχνουμε σε κάποιον!

ΟΜΑΕ:
Κατά συνέπεια, ελπίζοντας στην καλή συνεργασία της ΓΓΑ και του Υπουργού, καθώς και του ΕΟΤ, και εκτιμώντας την απόλυτη εμπιστοσύνη των συνδιοργανωτών και χορηγών της σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, η ΟΜΑΕ θα αφιερώσει όλες τις δυνάμεις της για να διαμορφώσει ένα υγιές πλαίσιο, οικονομικό και θεσμικό, ώστε από το 2020 το Ράλλυ Ακρόπολις να διοργανώνεται σε υγιείς βάσεις – κάτι απολύτως απαραίτητο για οποιαδήποτε σκέψη περαιτέρω ανάπτυξής του

Μετάφραση:
Kανένας φορέας δεν μας εμπιστεύεται και με κανέναν δεν έχουμε καλή συνεργασία και φυσικά και δεν φταίμε εμείς αλλά όλοι αυτοί!

Με λίγα λόγια και απλά Ελληνικά η ΟΜΑΕ προσπαθεί να μας πείσει με αυτή την ανακοίνωση ότι είναι στραβός ο γιαλός και όχι ότι στραβά αρμενίζει η βάρκα τους! Μας λέει ότι φταίει το κράτος και οι χορηγοί στην ουσία γιατί δεν τους έδωσαν τα λεφτά που τους έταξαν! Σε οποιαδήποτε οργανωμένη χώρα θα είχε επέμβει ήδη αθλητικός εισαγγελέας μετά από μια τέτοια κατηγορία επίσημης ομοσπονδίας…

Στην Ελλάδα απλά θα ξεχαστεί και ο μηχανοκίνητος αθλητισμός θα συνεχίζει να καταστρέφεται με γρήγορους ρυθμούς, η διοίκηση του αθλήματος θα παραμείνει ίδια και θα έχουμε κάποτε να θυμόμαστε ένα Ράλλι Ακρόπολις που χάθηκε επειδή κανείς μας δεν έκανε τίποτα για το έγκλημα που διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια μας!

Μακάρι να κάνουμε λάθος για όλα αυτά και η ΟΜΑΕ να ανοίξει τα χαρτιά της και να μας αποδείξει ότι κάνουμε λάθος και λέμε συκοφαντίες  αλλά πολύ αμφιβάλλουμε…