Όπως πολλοί ίσως θυμούνται, μερικά χρόνια πριν και συγκεκριμένα το 2010, η Lancia ανακοίνωσε την αναβίωση του θρυλικού μοντέλου ”Stratos”(αν δεν ξέρεις τι είναι η Lancia Stratos, κλείσε το άρθρο τώρα), σε μια προσπάθεια να ανεβάσουν την δημοτικότητα της εταιρίας η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε τόσο άσχημη κατάσταση που η παραγωγή της έχει περιοριστεί σε ένα μόνο μοντέλο(ypsilon).

To αρχικό σχέδιο ήταν η νέα Stratos να δανειστεί το πλαίσιο και τα μηχανικά μέρη της Ferrari F430 Scuderia, συμπεριλαμβανομένου και του ατμοσφαιρικού V8 4,3L ο οποίος με κάποιες έξτρα περιποιήσεις θα απέδιδε 540hp, δηλαδή 30hp περισσότερα από πριν.

Τελικά όμως το σχέδιο αυτό ναυάγησε το 2011 καθώς η Ferrari δεν ήταν και τόσο ενθουσιασμένη με την ιδέα να χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο μηχανικό σύνολο στην αναβίωση του θρυλικού μοντέλου αλλά και ο πασίγνωστος σχεδιαστής Pininfarina ο οποίος είχε αναλάβει τον επανασχεδιασμό του αμαξώματος αποσύρθηκε από το concept αμέσως μετά την Ferrari.

Μέχρι εχθές…διότι όπως ανακοίνωσαν οι Manifattura Automobili Torino και New Stratos Gbr, οι δύο εταιρίες ήρθαν σε συμφωνία για την παραγωγή της νέας Stratos, η οποία σχεδιάζεται να ξεκινήσει άμεσα αν και αρχικά θα περιοριστεί σε 25 μοντέλα!

Αν και τα τελικά τεχνικά χαρακτηριστικά δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη, οι υπεύθυνοι που βρίσκονται πίσω από τον σχεδιασμό της νέας Stratos υπόσχονται ότι η ιπποδύναμή της θα είναι πάνω από 550hp και σε συνδυασμό με ένα ολοκαίνουργιο σύστημα ανάρτησης θα δίνει την ευκαιρία στον οδηγό να ζήσει μια εμπειρία που κανένα άλλο supercar δεν μπορεί να του προσφέρει σε ”στριφτερές” διαδρομές…

Μάλιστα οι δύο εταιρίες, εκτός από την παραγωγή του βασικού μοντέλου συμφώνησαν και στον σχεδιασμό δύο ακόμη εκδόσεων. Μίας έκδοσης Safari που θα θα αναβιώσει με τον καλύτερο τρόπο την αγωνιστική ιστορία του προκάτοχου αλλά και μιας έκδοσης GT η οποία θα είναι πιο κοντά στα σημερινά πρότυπα!

Περισσότερα χαρακτηριστικά αλλά και τιμοκατάλογος για την νέα Stratos και τις υπόλοιπες εκδόσεις της αναμένεται να ανακοινωθούν στο σαλόνι της Γενεύης που ξεκινάει στις αρχές Μαρτίου.